Skip links

Til forældre

Få hul på samtaler med din søn eller datter, om det han eller hun oplever på nettet og sociale medier. Det baner vej for tillid imellem jer, hvis der opstår problemer

Kom i gang med dialogen om online-livet

Kender du mon de sociale medier, din søn eller datter bruger?
Ved du hvilke influencers han eller hun følger og bliver påvirket af?
Har du nogen anelse om, hvad Discord er eller ghosting betyder?
Ved du, hvordan man anmelder krænkende indhold på nettet?

Som forælder kan det være svært at tale med sin teenager eller ung om det, han eller hun oplever på nettet. Du synes måske, at det er for privat eller for kompliceret, fordi du ikke selv har helt styr på den digitale verden. Os Online hjælper dig i gang, for samtalerne er vigtige – især når den unge har en kognitiv funktionsnedsættelse.

Unge bruger meget tid på bl.a. YouTube, Messenger, Instagram og Snapchat. På sociale medier holder de kontakt med venner, møder nye mennesker eller kærester og deler interesser, erfaringer, foto og film. Det er vigtige fællesskaber. Men dobbelt så mange unge med en funktionsnedsættelse oplever mobning, ondskabsfuld adfærd og trusler på nettet sammenlignet med jævnaldrende. Særligt unge med f.eks. autisme, ADHD, udviklingshæmning, CP og hjerneskade er udsatte, fordi de har svært ved at forstå egne og andres grænser.

Løsningen er ikke at undgå sociale medier. Unge skal lære at passe på sig selv og andre i den digitale verden. Med Os Online kan du hjælpe ved at interessere dig for din søn eller datters oplevelser på nettet og sociale medier. Tal om det jævnligt, så du kender til det digitale liv, hvis noget en dag går galt, og I har brug for tillid til hinanden for at håndtere situationen.

Tag afsæt i SoMe-spillet

Med Os Online’s SoMe-spil får du og din søn eller datter indblik i, hvad der kan være svært på nettet og sociale medier. I otte små film hjælper I en person med at reagere på en digital udfordring. Bagefter ser I, hvilke konsekvenser valget får – uden at det går ud over nogen. Det øver god adfærd på sociale medier.

Du hjælper din søn eller datter med at reflektere og tænke sig om ved at stille spørgsmål undervejs. Bagefter kan I tale om, hvad den unge selv oplever på nettet og sociale medier, og om der er noget, han eller hun vil blive bedre til. Dialogguiden indeholder forslag til spørgsmål og et handlekort, så I kan huske, hvad den unge lærer.

Unge kan også bruge Os Online’s SoMe-rådgivning. Hver aften klokken 19-22 (undtagen lørdag) kan de ringe eller skrive anonymt til frivillige hos Ungdommens Røde Kors og få svar på det, de synes er svært, mærkeligt eller måske ligefrem pinligt på nettet.

Prøv SoMe-spillet Dialogguide Dialogguide (pixi-udgave)

Sådan kan unge bruge SoMe-rådgivningen

Bliv guidet til det praktiske

Hos Red Barnet finder du mange relevante redskaber f.eks. et leksikon over SoMe-begreber og platforme, gode råd hvis dit barn har delt eller fået delt krænkende materiale og en podcast til forældre om børns digitale liv fortalt af børn og unge.

Hos Børns Vilkår finder du f.eks. guides til de mest populære sociale medier, quizzen ‘Hvilken forældretype er du?’, ekspertvideoer og viden om lovgivning og digitale krænkelser.

Red Barnet 'SletDet' Børns VIlkår